АКТИВНОСТИ ФОНДАЦИЈЕ

ГОДИШЊИ САСТАНАК ФОНДАЦИЈЕ ДЕЈАН ПАНДУРОВИЋ

Фондација Дејан Пандуровић одржала је 13. фебруара 2023. године, редован годишњи састанак Фондације на војном аеродрому „Пуковник – пилот Миленко Павловић“.

Састанак је одржан како би се присутни чланови – донатори упознали са радом Фондације у протеклој години. На овај начин испуњен је принцип који подразумевa јавност у раду организације.

Догађају су присуствовали чланови породица погинулих пилота.

Састанку је присуствовао и Командант 204. ваздухопловне бригаде, бригадни генерал Бране Крњајић, те представници свих ваздухопловних јединица са Батајничког аеродрома.

На позив организатора, састанку су присуствовале делегације Удружења пилота „Курјаци са ушћа“, Удружења пилота „Тигрови” из Краљева, Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије, Удружења надзвучних пилота „Ma 2+”, и Удружења пензионисаних подофицира Србије.
Позиву се одазвала и проф др Оља Чокорило са Саобраћајног факултета Београд са сарадницама, као и представник хеликоптерске јединице МУП-а Републике Србије.

Након отварања састанка и краћег уводног говора организатора, минутом ћутања одата је почаст свим погинулим ваздухопловцима. Након тога, прешло се на излагање годишњег извештаја по планираним тачкама.

Управни одбор фондације, упознао је присутне о следећем:

 • Активности Фондације у 2022. години;
 • Финансијски извештај Фондације за 2022. годину;
 • Планиране активности за 2023. годину;
 • Безбедност летења и статусна питања.

Активности Фондације у 2022. години

 • Присуство свечаном ручку поводом 18. рођендана Милице Пандуровић;
 • Организација турнира у малом фудбалу Меморијал “Дејан Пандуровић” 18.04.2022. године у балону у Новој Пазови;
 • Присуство представника Фондације приликом давања годишњих помена: Дејану Пандуровићу, Јелени Пандуровић, Звонку Васиљевићу и Дејану Крснику;
 • Пружање помоћи и подршке члановима породице Пандуровић, Васиљевић, Ћулибрк, Петровић, Ђукарић, Драјић, Миладиновић и породицама других колега у складу са могућностима Фондације;
 • Подизање нивоа безбедносне културе у оквиру институција и стално предлагање предиктивних и проактивних мера за унапређење безбедности летења у српском ваздухопловству;
 • Редовни састанци Управног одбора Фондације;
 • Одржавање и надоградња Сајта Фондације www.fondacijadejanpandurovic.rs а у циљу промоције Фондације и транспарентности рада.

Финансијски извештај Фондације за 2022. годину

Управни одбор упознао је присутне чланове – донаторе са финансијским извештајем Фондације у протеклој години. Јасно су истакнути сви приходи Фондације. Такође, наведени су сви расходи Фондације, уплате породицама или појединцима, плаћени трошкови и рачуни.

Пружена помоћ Фондације током 2022. године

У току прошле године, фондација је новчано помогла више породица погинулих ваздухопловаца. Пружила је помоћ и дала подршку члановима породица Пандуровић, Васиљевић, Ћулибрк, Петровић, Ђукарић, Драјић и Миладиновић. Планирана је помоћ и породицама других колега у зависности са могућностима фондације. Фондације је уплатила стипендију Милици Пандуровић која студира на Факултету Организационих Наука, Универзитета у Београду, што је била једна од планираних активности.

Меморијал „Дејан Пандуровић“

Већ традиционално, 18. априла 2022. године, у спортском центру Арена у Новој Пазови, организован је Меморијал „Дејан Пандуровић“. Ове године на фудбалском турниру, поред екипа из Београда, учествовале су екипе из Краљева.
На меморијалу је учествовало укупно 7 екипа. Победник на Меморијалу за 2022. годину, била је екипа Команде 204. ваздухопловне бригаде.

Безбедност летења и статусна питања

Чланови фондације су активно током протекле године, радили на подизању нивоа безбедносне културе у оквиру институција и константно предлагали предикативне и проактивне мере за унапређење безбедности летења у српском ваздухопловству.
Фондација је потенцирала значај институционалне надоградње система безбедности летења и активно учествовала у побољшању статусних питања пилота и летача.

Управни одбор Фондације и ове године, поделио је захвалнице донаторима који су помогли рад фондације.
Одређена удружења, обећала су помоћ и подршку фондацији у наредном периоду. Такође, упућен је позив свим удружењима која негују наше славне војне традиције, да дају подршку фондацији и помогну рад исте.
За крај састанка, остављено је времена за питања, сугестије и предлоге.

С. Ј.